BD Michal Gaňa: Nesnáším rezignaci

|

Jižní Morava je krásný kraj. A právě sem jsme se vydali, abychom navštívili oblastního ředitele Michala Gaňu. „Pravda je, že se vyloženě do kanceláře těším. Vím, že tam jdu podnikat s dobrými lidmi a v podstatě se bavit…,“ svěřil se.

Michal Gaňa spojil svůj život s OVB v roce 2007. Bez jakékoliv předchozí zkušenosti s podnikáním, a to i té rodinné. Absolvoval hudební konzervatoř, potom vojenskou službu a hrál na housle v orchestru. Do podnikání se ale pustil s odvahou a odhodláním, jaké znal z hudby. „Bohužel u nás nikdy nikdo nepodnikal, takže jsem vlastně ve všem samouk. Naštěstí mám skvělou ženu, která mě stále kope, říkáme si v legraci, že je ,múza´. Sama je BL a je to jednodušší. Můžeme si naplánovaný volný čas skvěle užít!“ Michal Gaňa sice předtím, než začal v OVB, nepodnikal, ale jak sám přiznává, jako určitá příprava na podnikání posloužila hudba a orchestr, ve kterém působil. Každodenní cvičení na housle ho totiž naučilo disciplíně. „Musel jsem denně cvičit, abych nespadl do průměru,“ přiznává a dodává, že rozhodně nemá problém s tím najít si motivaci. „Tohle vůbec nechápu, jak někdo může být sám se sebou spokojený. Vím, není jednoduché přinutit se, ale na druhou stranu, když se člověk nebere tak vážně, vždycky z toho bude nějaký profit.“ 

Celou kariéru v OVB ho provází určitá tvrdohlavost typická pro berana. Nesnáší rezignaci. I proto se zvládl vyrovnat se situací, kdy mu náhle odešli dva přímí GST. Ne ke konkurenci, prostě se rozhodli v tomto oboru skončit. „Tohle byl pro mě hnací motor. Řekl jsem si, že musím postavit nové, ještě lepší. Prostě beran,“ přiznává.

Když se Michal Gaňa ohlédne zpět za svými začátky, ví, co by dnes udělal jinak. „Méně řešit a mít více odvahy. Víte, mě moc lidí nezmanipuluje, ale tehdy jsem měl více věřit a rychleji konat,“ dal by radu svému tehdejšímu já. „Na můj vkus se stále vše řeší, komentuje, vysvětluje... samé podcasty, názory, komentáře. Já považuji za nutné co nejdříve ztratit strach, vzít telefon do ruky a volat, komunikovat! Klienti jsou dnes na každém rohu, certifikace nemá skoro nikdo a lidi neví, co bude. Zkrátka dnes je nejlepší doba na podnikání. Ale tehdy i teď je to o zvednutí mobilu,“ dodává.Podnikání má pro něj velkou výhodu – organizaci vlastního času. A to, že může sám ovlivnit, co bude ten den dělat. Snaží se proto, aby jednotlivé dny byly různorodé a neopakovaly se. I když… „Jistotu mám v tom, že mi do 9.00 moc nefunguje artikulace a komunikace... zato večer,“ usmívá se. „Myslím, že dopoledne je dobré tak akorát na administrativu, porady a přípravu. Podnikání se rozjíždí po obědě. To jsou na řadě konzultace, schůzky. No, a večer jdou na řadu nové akvizice... Obědy v přesný čas a nějaké rituály jsou mi proti srsti. Říkám si, že když pojedu v zaběhlém režimu, stává se ze mě pomalu a jistě zaměstnanec čekající na důchod.“

Práce v týmu ho baví. A jsou to právě zprávy jeho spolupracovníků, na které se nejvíce těší. „Je to moc fajn, když mi někdo zavolá, že má člověka na INFO, že se mu povedl kurz, podepsal kvalitní poradenství…,“ jmenuje. I na jeho práci se samozřejmě projevila situace posledního roku a půl. Covid ale jeho podnikání neuškodil, spíše naopak. Při zpětném pohledu přiznává, že poslední rok byl pro něj vlastně úspěšný. „Stal jsem se BD a mnoho lidí pochopilo, jak důležitá je pro klienty naše práce. Začali jsme využívat online schůzky.

Myslím, že hodně kolegů i lidí zjistilo, jak se dá efektivněji podnikat, využít lépe čas. Neustálé cestování kvůli maličkostem, pití kávy u zbytečného tlachání je doufám pryč. Je totiž čas více si žít a prožít život a současně podnikatelsky růst!“

K jeho dalším ambicím v OVB patří expanze na Slovensko a povýšení na pozici RD. Cestu k této metě zná velmi dobře. Co nejdříve povýšit své GST a BL a vychovat nové přímé GST. „To je jediná cesta na RD,“ ví dobře. V plánování mu pomáhají i nové kanceláře, které si pořídili společně s manželkou. Znamená to pro něj povinnost a odpovědnost. „Strašně rád tam zůstanu klidně do 22–23.00 a koncentruji se, vymýšlím, a hlavně plánuji. A to klidně na půl roku i déle...,“ přiznává. K jeho nové kanceláři patří kávovary, klubový gauč, sklep s vínem, který je součástí kanceláří. „Ale tohle vždy až za odměnu,“ dodává. Ve volném čase má jako bývalý člen orchestru stále blízko k hudbě. Kromě toho ještě sportuje a rád manuálně pracuje. „Teď jsem si dodělal krásný vinný sklep s archivem. Mňam. Jsem požitkář, baví mě se potom odměnit,“ uzavírá Michal Gaňa.