BD Tomáš Vybíral: Rád se potkávám s lidmi

|

Oblastního ředitele Tomáše Vybírala jsme navštívili v Náchodě. K tomu, aby nám ukázal, jak vypadá jeho jeden pracovní den, si vybral pondělí. „Je to asi jediný den v týdnu, který má nějaký ustálený řád, a činnosti se pravidelně opakují,“ vysvětluje.

Jak tedy takové typické pondělí Tomáše Vybírala vypadá? Od 9 do 11.30 se věnuje konzultacím, odpoledne probíhají většinou školicí akce od partnerských společností, jako jsou banky, pojišťovny nebo investiční skupiny. V době, kdy tyto akce neprobíhají, věnuje se školení spolupracovníků, nejraději má osobní schůzky. Zbytek týdne je pak flexibilní. „Podle toho, co je zrovna potřeba udělat,” popisuje Tomáš Vybíral. Převážně se věnuje konzultacím se spolupracovníky. A protože se stále stará o mnoho klientů, má jich kolem 700, čas věnuje i jim. „Řekl bych, že tímto je naše ředitelství celkem unikátní. Že i na vysokých manažerských pozicích si ředitelé stále ponechávají část svého klientského kmene. Třeba já ho mám pořád v původní výši, ale samozřejmě bych tolik klientů sám nezvládl. Pomáhá mi asistentka,” vysvětluje.

Přiznává, že působení v OVB ho změnilo. Nejde jen o změnu životního stylu. Tomáš Vybíral sám o sobě říká, že býval introvert. Nevyčníval, nevystupoval. Dnes mu nedělá problém postavit se
před skupinu lidí a vést například školení. Na pozici oblastního ředitele se dostal po 14 letech. Když nastoupil do OVB, bral to pouze jako přivýdělek. Brzy ale poznal, že se dá vydělat daleko více. Kromě toho pochopil, že kariérní plán je v OVB předem daný. V zaměstnání se ale vytouženého povýšení dočkat nemusí. Kombinaci zaměstnání/OVB praktikoval skoro rok, než se definitivně rozhodl pro OVB. „Vlastně jsem asi nikdy nebyl dobrý zaměstnanec. Chtěl jsem být odměňovaný na základě odvedené práce. Ne podle toho, jak dlouho jsem ve firmě,” vysvětluje. Tomáš Vybíral se domnívá, že k tomu, aby uspěl v OVB, mu pomohla vytrvalost. „Není důležité být sprinter,“ podotýká. Podle něj je důležité věřit tomu, co děláte. A vytrvat. Důležitý je pro něj také další osobní rozvoj. I díky RD Martinu Ottovi, který pořádá pro své spolupracovníky mnoho seminářů na různá témata, je rád, že se může dále vzdělávat. V otázce motivace je pro něj podstatná rodina. A to, aby byl schopen jí nadále zvyšovat životní úroveň. „Také si své cíle vizualizuji. Mám obrázek něčeho, co bych chtěl. A když bych se dostal do fáze, kdy se mi opravdu nechce, podívám se na obrázek, abych viděl, proč to všechno dělám.“ Dalším cílem je pro něj pozice RD. Té by chtěl dosáhnout v červnu 2025. „Konkrétní termín je pro mě vytvoření si jakéhosi tlaku, abych někde na cestě neustrnul,“ směje se.

Kromě OVB tráví Tomáš Vybíral většinu času s rodinou. Má tři děti. Malou holčičku a dva starší kluky, kteří milují fotbal. Mnoho času tak tráví na trénincích a zápasech. „Také mám rád jídlo
a baví mě vaření.“